میزان تولید میلگرد در ایران
اسفند 2, 1400
میلگرد به عنوان یک کالای مهم و استراتژیک در کشور شناخته میشود که بر روی قیمت تمام شده ساختمان تاثیر مستقیمی دارد. از آنجاییکه میزان تولید و عرضه میلگرد بر روی قیمت آن موثر است؛ از اینرو میزان تولید میلگرد در ایران برای صنعت ساختمانسازی بسیار حائز اهمیت خواهد بود. کشور ایران از تولیدکنندگان پیشتاز در زمینه عرضه فولاد و مقاطع فولادی نظیر میلگرد در خاورمیانه بهحساب میآید که دلیل این موضوع، منابع انرژی و معادن فراوان، نیروی کار و حمایت دولت است. در سالیان اخیر تولید فولاد و میلگرد در کشور با توجه به کارخانههای مختلف با رشد قابل توجهی مواجه شده است که علاوه بر تامین نیازهای داخلی، حجم زیادی از محصولات فولادی به کشورهای همسایه مانند افغانستان، ترکیه، عراق و … هم صادر میشود. بهطور کلی دو نوع میلگرد ساده و آجدار توسط کارخانههای تولیدی برای استفاده در پروژههای عمرانی روانه بازار میشود. بسیاری از فعالان صنعت ساختمان همواره این سوال را در ذهن دارند که هر ساله میزان تولید میلگرد در ایران چقدر است؟! در اینجا تلاش خواهیم کرد تا اطلاعات کامل و جامعی در پاسخ به این سوال در اختیارتان قرار دهیم؛ پس توصیه میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
میزان تولید سالانه میلگرد در ایران چقدر است؟
میلگرد یکی از پرکاربردترین و پراهمیتترین مصالح در صنعت ساخت و ساز بهشمار میآید که میزان تولید و کیفیت آن بر روی رشد ساختمانسازی و قیمت نهایی ساختمان تاثیر بهسزایی خواهد داشت. از میلگرد در بتن برای افزایش خاصیت کشسانی و افزایش استحکام استفاده میشود تا بتن در برابر زلزله و سایر خطرهای احتمالی مقاومت خوبی از خود نشان دهد. طبق تحقیقات به عمل آمده، کشور ایران از لحاظ تعداد کارخانههای فولادسازی و صادرات در رتبههای برتر جهانی قرار دارد. ایران در میان کشورهای تولید کننده فولاد خام و تولید پروفیلهای فولادی به ترتیب رتبه چهاردهم و پانزدهم در جهان را به خود اختصاص داده است. در کشور ایران، حدود 40 درصد از کل میزان تولیدات فولاد کشور به ساخت میلگرد اختصاص داده میشود. بهطور کلی چیزی حدود 25 میلیون تن فولاد در کارخانههای سراسر کشور تولید میشود که 12 میلیون تن برای استفاده در پروژههای عمرانی داخل کشور استفاده شده و مابقی به کشورهای همسایه نظیر ترکیه، عراق، پاکستان، ارمنستان و … صادر میشوند.
میزان تولید میلگرد کشور در سال 1399
با توجه به آمار منتشر شده، کل میلگرد تولید شده کشور در سال 1399 چیزی معادل 9 میلیون و 522 هزار تن بوده که در مقایسه با سال 1398 با رشد 15 درصدی مواجه شد. در سال 1399 سهم تولید میلگرد با در نظر گرفتن کل محصولات فولادی چون مقاطع تخت و طویل برابر با 43 درصد بوده است که نسبت به سال 1398 رشد 2 درصدی را تجربه کرده است. بهطور کلی کمترین و بیشترین میلگرد تولید شده در سال 1399 به فروردین و آبان تعلق داشته است که به ترتیب برابر با 520 و 939 هزار تن بوده است.
میزان تولید میلگرد کشور در 9 ماه ابتدایی سال 1400
بر اساس آمار منتشر شده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور، میزان تولید میلگرد در 4 ماه اول سال 1400 برابر با 3 میلیون و 697 هزار تن بوده است که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، رشد 11 درصدی داشته است. میزان تولید میلگرد کشور از ابتدای سال 1400 تا پایان آذر ماه (9 ماه ابتدایی سال) چیزی معادل 6 میلیون و 911 هزار تن اعلام شده است که بیشترین میزان تولید به خرداد با 966 هزار تن و کمترین میزان تولید میلگرد به تیر با 458 هزار تن اختصاص دارد. در واقع میزان تولید میلگرد در تیر ماه 1400 به میزان نصف ماههای قبل کاهش پیدا کرد که دلیل آن را میتوان به محدودیتهای اعمال شده در برق مصرفی کارخانههای فولاد سازی مرتبط دانست.
مقایسه تولید میلگرد در سال 1399 و سال 1400
میزان تولید میلگرد در 3 ماه ابتدایی سال 1400 در مقایسه با 3 ماه ابتدایی سال گذشته با افزایش 5 درصدی رو به رو شده است اما میزان تولید میلگرد کشور در 9 ماه ابتدایی سال 1399 برابر با 7 میلیون و 110 هزار تن بوده است که در 9 ماه ابتدایی سال 1400 با کاهش 3 درصدی به میزان 6 میلیون و 911 هزار تن رسیده است. کاهش میزان تولید میلگرد توسط کارخانههای فولادسازی کشور در سال 1400 دلایل گوناگونی دارد که در بخش بعدی به آنها اشاره میشود.
عوامل موثر بر میزان تولید میلگرد در کشور
میلگرد به عنوان عضو اصلی صنعت ساختمانسازی شناخته میشود که این موضوع سبب شده تا تولیدکنندگان و کارخانههای فولادسازی متعددی در سراسر کشور در زمینه تولید و عرضه انواع میلگرد مشغول فعالیت شوند. میزان تولید میلگرد در کشور تحت تاثیر فاکتورهایی چون میزان تقاضا و نیاز کشور، رشد اقتصادی، میزان صادرات و محدودیتهای مصرف انرژی (برق) متفاوت خواهد بود؛ بنابراین تحولات جهانی، کاهش رشد اقتصادی کشور و رکود در بخش ساختمان از مهمترین دلایل کاهش مصرف فولاد طی سالهای اخیر بهشمار میآیند که در کنار هم سبب شدهاند تا میزان تولید و ساخت میلگرد کشور کاهش پیدا کند.
جمع بندی
میلگرد عضو جداییناپذیر در ساختمانسازی و پروژههای عمرانی بهحساب میآید؛ زیرا استفاده از میلگرد سبب افزایش خواص مکانیکی و فیزیکی اجزای سازه میشود. در ایران حدود 40 درصد از کل تولیدات فولاد کشور به تولید میلگرد منجر میشود که این موضوع باعث شده تا کشور ایران از لحاظ تعداد کارخانههای فولادسازی و صادرات در رتبههای برتر جهانی قرار گیرد. میزان تولید میلگرد کشور در 9 ماه ابتدایی سال 1400 چیزی معادل 7 میلیون تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با کاهش 6 درصدی مواجه شده است. بهطور کلی عوامل گوناگونی از قبیل میزان تقاضا و نیاز کشور، شرایط اقتصادی و محدودیتهای انرژی برق بر روی میزان تولید محصولات فولادی کشور به ویژه میلگرد تاثیرگذار خواهند بود که در نتیجه بر روی قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی موثر هستند. در حال حاضر کشور ایران هر ساله چیزی حدود 50 درصد از کل تولیدات محصولات فولادی کارخانههای فولاد سازی سراسر کشور را به کشورهای همسایه نظیر عراق، افغانستان، ارمنستان و … صادر میکند و از این حیث به عنوان یکی از برترین کشورها در زمینه صادرات محصولات فولادی و میلگرد محسوب میشود.
برچسبها:پرشین فولاد, تولید میلگرد, فولاد, میلگرد