بررسی فاصله قیمت شمش و میلگرد
تیر 7, 1400
کاهش تفاوت قیمت شمش و میلگرد منجر به ضرر و زیانهای جبران ناپذیری برای تولیدکنندگان مقاطع طویل فولادی شده است. این امر بازار صادرات را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در ادامه به تحلیل و بررسی فاصله قیمت شمش و میلگرد و تاثیرات سوء آن بر بازار داخلی و خارجی میپردازیم.
در بازارهای جهانی تفاوت قیمت شمش و میلگرد حدود ۱۰ الی ۱۳ درصد است. این تفاوت در آبان سال ۱۳۹۹ به کمتر از ۷ درصد رسید. اما تفاوت قیمت شمش و میلگرد دوباره کاهش یافت و در حال حاضر به حدود ۳ درصد رسیده است. در حالی که بنابر گفته وزارت صمت تفاوت قیمت شمش فولادی و میلگرد باید حدود ۱۱ الی ۳۰ درصد باشد.
این کاهش تفاوت قیمت، موجب شده است که نوردکاران متحمل ضرر شوند. چرا که شمشهای فولادی به عنوان ماده اولیه تولید میلگرد استفاده میشوند و ۳ درصد تفاوت قیمت نهتنها کفاف هزینههای حمل و نقل واحدهای نورد را پوشش نمیدهد، بلکه پاسخگوی هزینههای تولید میلگرد هم نیست؛ چرا که هزینه حمل و نقل، حدود ۴ الی ۵ درصد تفاوت قیمت شمش و میلگرد را شامل میشود.
تفاوت قیمت شمش و میلگرد باید به گونهای باشد که حاشیه سود منطقی تولیدکنندگان فولاد حفظ شود. اما در حال حاضر نوردکاران شمش را با قیمت بالاتری خریداری میکنند ولی میلگرد را با همان قیمت مصوب به فروش میرسانند. این امر، منجر به ضرر ۸ درصدی نوردکاران شده است.
لازم به ذکر است، فروش شمش در بازار جهانی بر اساس شرایط حمل FOB (تحویل روی عرشه کشتی) انجام میشود اما در بازار داخلی، فروش شمش بر اساس شرایط حمل EXW (تحویل کالا درب کارخانه، انبار و …) است که طبق این شرایط فروشنده تعهدی در برابر هزینه حمل و نقل و سلامت کالا نخواهد داشت.

شرایط پرداخت برای مشتریان خارجی و تولیدکنندگان داخلی نیز متفاوت است. مشتریان خارجی ۲۰% هزینه را به صورت نقدی و مابقی را پس از تحویل کالا روی عرشه کشتی پرداخت میکنند اما تولیدکنندگان داخلی ۱۰۰% هزینه را باید به صورت نقدی پرداخت کنند ولی کالا را یک ماه بعد دریافت خواهند کرد.
افزایش قیمت شمش، نه تنها مشکلاتی را برای نوردکاران به وجود آورد، بلکه صادرات میلگرد را نیز با مشکل مواجه کرده است.
میلگرد تولیدی ایران از جمله محصولات مرغوب فولادی است که به کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، ترکیه و عمان صادر میشود. از این رو با بهکار گرفتن روشهای اصولی صادرات، میتوان گستره صادرات میلگرد را افزایش داد و سود قابل توجهی به دست آورد.
همچنین از آنجایی که نفوذ و ماندگاری محصول نهایی در بازار جهانی بسیار بیشتر از مواد اولیه خام است، بنابراین اهمیت تولید و صادرات فولاد مرغوب، بیش از پیش آشکار میشود.
کمبود عرضه شمش و رشد قیمت آن به دلیل افزایش صادرات، تاثیر منفی بر بازار صادرات و ضرر و زیان واحدهای نوردی تنها برخی از مشکلات کاهش تفاوت قیمت شمش و میلگرد است.
پر واضح است که سیاستهای اجرایی مانند کاهش تفاوت قیمت شمش و میلگرد، باعث فرود آمدن ضربههای اساسی و غیرقابل جبران بر پیکره صنایع فولادی میشود.
برچسبها:EXW, FOB, افزایش صادرات, صادرات فولاد, صادرات میلگرد, فروش شمش, فولادی, قیمت شمش, قیمت میلگرد, نوردکاران