اثرات جبرانناپذیر قطعی برق بر تولیدات صنعت فولاد
شهریور 28, 1400
بحران قطعی برق در چند ماه اخیر، مشکلات بزرگی را برای واحدهای تولیدی و صنعتی به وجود آورد و حواشی زیادی در پی داشت. صنعت فولاد که از جمله صنایع مادر است، با چالشهاش زیادی مواجه شد که مهمترین آن، کاهش تولید فولاد و افزایش قیمت محصولات فولادی است. آمار و ارقامی که از میزان تولید فولاد در طی این مدت ارائه شده است، گواه این موضوع هستند:
میزان تولید انواع فولاد میانی تا پایان مرداد سال 1400
اساسیترین تاثیر قطعی برق بر صنعت فولاد، کاهش 50 درصدی تولید فولاد میانی کشور بوده است. با توجه به آمارهای ارائه شده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در مرداد ماه سال جاری، تولید بیلت و بلوم 54 درصد، تولید میلگرد 47 درصد و تولید آهن اسفنجی 44 درصد نسبت به خرداد سال جاری، کاهش یافته است. همچنین نرخ رشد تولید فولاد میانی که در سه ماه اول سال 6 درصد بود، در مرداد ماه به منفی 12 درصد رسید.
اساسیترین تاثیر قطعی برق بر صنعت فولاد، کاهش 50 درصدی تولید فولاد میانی کشور بوده است. با توجه به آمارهای ارائه شده توسط انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، در مرداد ماه سال جاری، تولید بیلت و بلوم 54 درصد، تولید میلگرد 47 درصد و تولید آهن اسفنجی 44 درصد نسبت به خرداد سال جاری، کاهش یافته است. همچنین نرخ رشد تولید فولاد میانی که در سه ماه اول سال 6 درصد بود، در مرداد ماه به منفی 12 درصد رسید.
برای بررسی عمیقتر آثار قطعی برق بر صنعت فولاد، نگاهی به تفاوت میزان تولید فولاد در سال جاری و سال گذشته میاندازیم:
میزان تولید فولاد میانی از فروردین تا مرداد ماه امسال، 1 میلیون و 526 هزار تن، نسبت به همین زمان در سال گذشته کاهش یافته است.
با توجه به آمارهای انجمن فولاد، در 5 ماه نخست سال جاری، تولید بیلت و بلوم 15 درصد نسبت به همین زمان در سال گذشته، کاهش یافته است و به میزان 6 میلیون و 495 هزار تن رسیده است. همچنین در 5 ماه اول سال 1400، میزان تولید اسلب، کاهش 9 درصدی نسبت به 5 ماه اول سال گذشته داشته است و میزان آن به 4 میلیون و 333 هزار تن رسیده است.
به طور کلی میزان تولید فولاد میانی کشور از فروردین تا آخر مرداد سال جاری، 10 میلیون و 828 هزار تن بوده است و در مقایسه با همین زمان در سال 1399، کاهش 12 درصدی داشته است.
در پی کاهش تولیدات این صنعت، عرضه فولاد در بورس کالا در اوایل مرداد ماه، به یک سوم کاهش یافت.
میزان تولید محصولات فولادی تا پایان مرداد سال 1400
بدیهی است که صنعت فولاد به عنوان یکی از صنایع مادر در جهان شناخته میشود و بسیاری از صنایع دیگر بر آن تکیه دارند. بنابراین این نکته را باید مورد توجه قرار داد که هر گونه خللی که در نحوه عملکرد صنایع مادر پدید میآید، ضرر و زیانهای جبرانناپذیری بر پیکره سایر صنایع نیز وارد میشود.
از آنجایی که فولاد به عنوان مواد اولیه بسیاری از صنایع پایین دستی مورد استفاده قرار میگیرد، کمبود عرضه فولاد در بازار، موجب شده است تا صنایع پایین دستی با کمبود ماده اولیه روبهرو شوند. بنابراین بازار با افزایش قیمت محصولاتی چون میلگرد، تیرآهن، ناودانی و … مواجه شده است.
با توجه به آمارهای ارائه شده، مجموع تولید محصولات فولادی در 5 ماه نخست سال جاری نسبت به همین زمان در سال گذشته، کاهش 11 درصدی داشته است و به 7 میلیون و 573 هزار تن رسیده است.
میزان تولید میلگرد از فروردین تا پایان مرداد سال جاری، ۳ میلیون و ۵۱۸ هزار تن بوده و نسبت به همین زمان در سال گذشته، 7 درصد کاهش یافته است. تولید تیرآهن نیز در همین بازه زمانی، به 454 هزار تن رسیده است که به این ترتیب کاهش 7 درصدی آن را نسبت به همین زمان در سال قبل، شاهد هستیم.
تاثیر قطعی برق بر صادرات فولاد ایران
پیامدهایی که در پی کاهش تولید فولاد کشور به وجود آمد، محدود به بازار داخل نیست و بازار خارجی را نیز تحت شعاع قرار داده است. بسیاری از تولیدکنندگان داخلی پس از سالها تلاش، جای خود را در بازار صادرات باز کرده بودند و حجم انبوهی از تولیدات خود را صادر میکردند. تولیدکنندگان فولاد با بهکارگیری تلاش حداکثری خود، توانسته بودند بازار عراق را پس از سالها، تسخیر و سهم عمدهای از نیاز ارزی کشور را تامین کنند.
اما با توجه به قطعی مکرر برق در ماههای اخیر، تولیدکنندگان به تعهدات خود عمل نکردند و بازار فولاد ایران در عراق را از دست دادند.
به این ترتیب با کاهش میزان تولید فولاد، شکافی عمیق در صنعت فولاد به وجود آمده است که موارد ذکر شده تنها بخشی از پیامدهای آن است.
برچسبها:پرشین فولاد, تولید انواع فولاد, تولید فولاد, تولیدکنندگان فولاد, صادرات فولاد, فولاد, قطعی برق, قیمت محصولات فولادی